Apie žingeidumą

Žingeidumas – neatsiejamas talentingo žmogaus charakterio bruožas. Galima teigti, kad būtent šis bruožas yra genialumo sąlyga ir “variklis“. Jis skatina žmogų savarankiškai gilintis į jį dominančią sritį – tai savotiškas raktas į pažinimą, tobulėjimą, kūrybingumą.

Žingeidumas – pirmiausiai mūsų natūralaus pažinimo poreikio patenkinimas: nuolatinis žinių siekis, aktyvus domėjimasis viskuo, kas gali praplėsti akiratį ir praturtinti gyvenimo patirtį. Ir, žinoma, atradimų ir begalinio tobulėjimo džiaugsmas!

Žingeidūs žmonės atviri informacijai, naujoms idėjoms ir galimybėms. Jie gyvena aktyviai, įdomiai ir turiningai, todėl niekada nenuobodžiauja. O štai be žingeidumo mes negalime nei tobulėti, nei išreikšti savo dvasinio potencialo, nes protas pasidaro vangus, o mąstymas inertiškas.

Vaikystėje mes visi esame žingeidūs (tai įgimtas bruožas!), tačiau suaugę dėl įvairių priežasčių dažnai prarandame šį bruožą. Tai dinamiškas bruožas, todėl gali būti atgaivintas ir palaikomas tam tikrais veiksmais. Taigi: tereikia noro, ir žingeidumą galime susigrąžinti.

Pirmiausia (pagal D. Latumahiną) – išlaikykime proto budrumą. Tam reikia nuolat lavinti savo mąstymą ir dėmesingumą (sąmoningumą). Tai būtina žingeidumo sąlyga, nes turime būti pasiryžę mokytis, vystyti ir taikyti gyvenime gautas žinias.

Nemanykime, kad viskas vyksta savaime ar yra savaime suprantama. Mes prarandame žingeidumą, jei stebime tik išorines formas ir apraiškas, nesistengdami pasigilinti į esmę. Visuomet žvelkime į esmę, priežastį – tai padės geriau suprasti mus supantį pasaulį ir save.

Nuolat užduokime sau klausimus. Patikimiausias būdas pažvelgti giliau, į esmę – užduoti reikiamus klausimus. “Kas tai?“, “Kodėl?“, “Iš kur?“, “Kada?“, “Kaip?“, “Kur?“ – tokie ir panašūs klausimai yra geriausi žingeidžių žmonių draugai.

Nenusistatykime iš anksto priešiškai kažkokios informacijos atžvilgiu (nuobodu, neįdomu ir pan..). Išankstinis nusistatymas užgesina motyvaciją pažinimui. Jei šiuo metu neturite galimybės, noro ar laiko į kažką pasigilinti – pasilikite sau galimybę sugrįžti prie to vėliau. Žingeidūs žmonės visuomet atviri naujai informacijai.

Į mokymosi ir saviugdos procesą žiūrėkime pozityviai. Jei žiūrėsime į šį procesą kaip į kančią, noro mokytis tikrai nebus, o mokymasis bus sunki našta. Ir atvirkščiai – pozityvus požiūris į mokymąsi natūraliai skatins norą sužinoti daugiau. Kai į gyvenimą žiūrime per nuoširdaus susidomėjimo prizmę, tuomet pažinimo procesas teikia džiaugsmą.

Domėkimės įvairiomis temomis. Mes įtikėjome mitu, kad žmogus gali domėtis tik kažkokia siaura sritimi. Tačiau žingeidūs žmonės paprastai turi platų interesų ratą ir įvairių pomėgių – kartais sunku įsivaizduoti, kaip jie viską spėja! Pabandykite pasidomėti kažkokia nauja tema ir nustebsite, kiek įdomaus atrasite ten, kur nesitikėjote, nes.. nebandėte ieškoti.

Vystykime žingeidumą – žinių troškimas ir tobulėjimas yra natūralus žmogui. Nenatūralu ir nebūdinga žmogui niekuo nesidomėti ir manyti, kad išsilavinimas pasibaigia užvėrus mokymo įstaigų duris. Visas mūsų gyvenimas yra mokykla ir visuomet yra ir bus ko pasimokyti.

Ne veltui senovės išminčiai teigė, kad žinios yra didelė jėga. Kad tai, ką žinome, yra ribota, o tai, ko nežinome – neaprėpiama.. Ir peržengti visas nežinojimo ribas, uždegti kūrybingumo kibirkštį ir tobulėti padeda tik mūsų žingeidumas 🙂 .

2 mintys apie „Apie žingeidumą“

Parašykite komentarą