Stebuklinga dėkingumo jėga

Nuo mažų dienų mus mokė dėkoti. Ar pagalvojote, kad tai ne tik mandagumas, bet ir labai galinga pozityvi jėga? Neveltui sakoma, kad dėkingumas yra didelė gyvenimo jėga. Žinoma, tai ne atsainus “ačiū“, tai nuoširdus jausmas, kurį spontaniškai galime išreikšti ir dėkingumo žodžiais, ir apkabinimu. Dėkingumas yra tokia pati dovana, kaip ir tai, už ką dėkojame, tai dvasinė šiluma.

Mūsų materialumo laikais dėkingumą dažnai keičia racionalumas. Todėl dažniau jaučiamės ne dėkingi, o skolingi. Įpratome ne padėkoti, o atsiskaityti. Toks šaltas santykis – aš tau, tu man – gimdo abejingumą ir vartotojišką požiūrį. Kartais žmonės nejaukiai pasijunta, kai dėkojame, arba laukia dar kažkokio materialaus patvirtinimo šalia padėkos žodžių. Sutikite, kad tai labai paplitę, tiesa? Ir nors daugeliui tai nepriimtina, bet mes kažkodėl vis dar palaikome tokį “dėkingumą“..

Mes pamirštame, kad jei mums dėkingi, reiškia, mes gyvename prasmingai, kad nuoširdus dėkingumas yra didžiausias paskatinimas ir įvertinimas. Pamirštame taip pat, kad nėra lengva ilgai išlaikyti pozityvumą mūsų laikais, kad paveikti aplinkos, mes labai greitai panyrame į negatyvumą, kad dėkingumas ir yra ta stebuklinga jėga, kuri atveria kelią gėriui gyvenime. Tai paprasčiausia ir stipriausia praktika, kuri harmonizuoja gyvenimą visomis prasmėmis.

Kokiu būdu? Esmė tame, kad dėkingumas keičia mūsų dėmesio koncentraciją. Dėkodami mes didiname savo sąmoningumą, mes pradedame pastebėti vis daugiau pozityvių aspektų savo gyvenime. Mes matome daugiau gero – tai, už ką galime ir norime nuoširdžiai padėkoti. Toks požiūris labai greitai keičia gyvenimą, nes į jį ateina pozityvių jausmų ir emocijų srautas.

Turime iš naujo mokytis nuoširdaus dėkingumo. Prisiminkime – niekas taip nedžiugina, kaip nuoširdus dėkingumas ir už nieką nesame taip dėkingi, kaip už dėkingumą, tiesa? Sakysite – teoriškai suprantama, bet kaip tai įgyvendinti, už ką dėkoti, nuo ko pradėti? Jei nepradėsime, visa tai liks teorija ar trumpu impulsu, todėl tam, kad tai taptų realybe, galime tuoj pat užrašyti viską, už ką esame dėkingi gyvenime.

Juk žinome, kad užrašyti žodžiai yra veiksmingesni, todėl pradėkime:
1. Sudarykime sąrašą, už ką mes esame dėkingi savo gyvenime. Nustebsite, kiek daug gėrio jame yra: tai gali būti mylimas žmogus ar sutuoktinis, vaikai, draugai, mūsų asmeniniai talentai ir gabumai, darbas, pomėgis, galiausiai mūsų namai, augalai, automobilis..
2. Kiekvieną dieną perskaitykime šitą sąrašą ir pajuskime nuoširdų dėkingumą..
3. Vystykime savyje gerą įprotį dėkoti už viską gerą, kas įvyko dabar, šiandien – ne tik gyvenimui, aplinkiniams, bet ir sau.

Ką tai duoda? Jei būsime nuoširdūs ir nuoseklūs, pokyčius pastebėsime labai greitai. Pamatysime, kaip dėl mūsų besikeičiančio požiūrio pagerės nuotaika, todėl daugiau šypsosimės, vis dažniau pradėsime pastebėti gražius ir gerus dalykus, už kuriuos norėsime nuoširdžiai padėkoti. Patikėkite, dėkingumas – lengviausia pozityvumo “praktika“, ją galime lengvai taikyti, nes tikrai kiekvienas kasdien turime už ką padėkoti. O pozityvumas, kaip žinome, pritraukia dar daugiau pozityvumo į mūsų gyvenimą.

Dėkingumo energijos paskirtis – dovanoti gėrį. Tai subtili energija, meilės ir šilumos išraiška. Gyvenimas iš dėkingumo pozicijos yra tarsi pritarimas gyvenimui, pasitikėjimas juo. Dėkodami mes pritraukiame sėkmę ir džiaugsmą ne tik į savo, bet ir į žmonių, kuriems dėkojame, gyvenimą. Todėl dėkokime, dėkokime nuoširdžiai, įsileiskime šią stebuklingą jėgą į savo gyvenimą.. 🙂

Ką jūs manote apie dėkingumą?

12 minčių apie „Stebuklinga dėkingumo jėga“

  1. Sveika,

    manau, kad dėkingumas yra viena iš svarbiausių savybių norint pasiekti laimę. Kai pasirašai visus dalykus, už kuriuos esi dėkinga(s), tiesiog nustembi ir supranti koks nuostabus yra Tavo gyvenimas, todėl prarandi teisę skųstis visais blogais dalykais, kurie yra kada nors nutikę.
    Šiuo atveju labai tinka arabų patarlė:

    Ačiū už nuostabų įrašą ir tegu dėkingumas pripildo Tavo bei visų kitų gyvenimus,
    Sportlich

    Patinka

  2. Labas vakaras, Sportlich 🙂

    Ačiū už gerus žodžius 🙂 ir nuoširdumą.
    Pritariu – gyvenime labai labai daug gėrio, bet kai pradedame negatyviai mąstyti, to gėrio nepastebime..
    Citata gera, verta ją prisiminti, kai esame kažkuo nepatenkinti..
    Linkiu taip pat daug daug Gėrio 😀

    Patinka

  3. Aciu visiems uz tokias grazias,tesingas mintis :)…noreciau paprasyti Visu,gal, kas galit pasiulyti kokiu nors autoriu ir kuriniu:knygu,filmu.. pavadinimu ,kur butu isaukstintas ir apdainuotas gilus ir tikras vidinis dekingumas.
    Buciau tikrai dekingas!

    Patinka

    1. Dar kartą sveiki 🙂

      Dėkingumas – vienas svarbiausių pozityvumo aspektų, be to, tai yra viena iš didžiausių dorybių 🙂 .

      Dabar taip greitai sunku prisiminti autorių, kuris rašytų tik apie dėkingumą 🙂 . Paprastai kiekvienas saviugdos, filosofijos ar psichologijos knygos autorius daugiau-mažiau paliečia šią temą. Kai rašau kažkuria tema, tai peržvelgiu visą savo turimą informaciją. Buvo periodas, kai lankiau daug paskaitų, turiu konspektų, be to, nuolat nagrinėju kažkokią aktualią man temą, taip ir susirenku medžiagą, aišku, plius dar savo patirtis 🙂 . Paimkite bet kurį pozityvios psichologijos autorių (L. Burbo, L. Hey, D. Kecho…), ir jūs tikrai jų knygose atrasite dėkingumo temą :).

      Dėkoju ir jums už gerus žodžius 🙂

      Patinka

  4. Koks turetu buti jausmas, kai kitas zmogus yra tau dekingas uz tokia dovana, kaip sveikata…? Kodel padarius zmogui tiek daug – grazinus jam sveikata, galimybe gyventi nejauciu jo dekingumo? Koks tai turetu buti jausmas? Manau man uztektu paprasciausio aciu, bet paprastai jie (zmones)jauciasi nejaukiai ir netgi buna nepatenkinti, net yra buve atveju, kai jie tampa agresyvus… Kodel? Ar jie jauciasi taip blogai?
    Manau, jeigu jie uz tai moketu pinigais, tikriausiai butu geriau… jiems patiems! Todel kad jie supranta, jog sveikatos kaina yra labai didele ir neturi tiek pinigu… todel tai vercia juos buti agresyviais, lyg kazkas kesintusi i ju pinigus.

    Patinka

  5. Labas, Rokdana!

    Na taip jau yra – mūsų dienomis dėkingumas pakeistas atsiskaitymu, atsilyginimu. Žmonės skatinami būti racionaliais, o racionaliam protui nuoširdus dėkingumas yra svetimas. Be to, labai daug žmonių nusivylę, pikti, užsidarę – todėl ir žmoniški šilti jausmai svetimi jiems.

    Nemanau, kad tokius dalykus (racionalumą, šaltą pragmatiškumą) reikėtų skatinti ir toliau. Išeitis? Patiems būti tokiais, ko laukiame iš aplinkinių – besąlygiškai, nelaukiant atsako. Pasaulis keičiasi, Rokdana, ir vienintelis būdas tuos pokyčius pagreitinti – patiems būti žmoniškais, būti pavyzdžiu. Kitaip.. vėl bus užburtas ratas.

    Jaukaus vakaro! 🙂

    Patinka

Parašykite komentarą